torstai 19. maaliskuuta 2020

Miksi juuri Kuopion lääkis?

Nyt kun yhteishaku eilen aukesi, niin tää postaus on ajankohtainen. Avaan mun mielipiteitä Kuopion lääkiksestä ja Kuopiosta kaupunkina, jos tämä auttaisi edes jotakuta valitsemaan kaupunkia. Idea lähti kun vastailin Instagramissa Kiaran (@kiara.utu) kysymyksiin, joista hän kokoaa eri kaupungeista tietopaketit. Mulla kuitenkin tuli niin paljon ajatuksia näistä, että riittää ihan postaukseksi asti. Joten tässäpä tulee!

1. Miksi valitsin juuri Kuopion?
  • Suurin syy oli, että Jyväskylä ja kotikoti oli lähellä. 
  • Lisäksi houkutteli se, että Kuopio on suunnilleen saman kokoinen kaupunki kuin Jyväskylä missä oon koko elämäni asunut ja ajatus muutosta tuntui kotoisalta. Halusinkin kotiutua nopeasti ja tiesin, että Kuopioon se on mahdollista. Tamperetta mietin myös, mutta sympaattisen Kuopion maine sai mut sen puolelle. 
  • Toki myös alhaisemmat pisterajat löi lukkoon muut ajatukset ja Kuopioon haun; kaikki mun keksimät asiat oli siis positiivisia!  
IMG_0227m
2. Millainen kaupunki Kuopio on elää? Asumiskustannukset, harrastusmahdollisuudet jne.
  • Kaikki on lähellä. Vaikka asuisi vähän kauempana kaupungin laidalla, on silti lyhyiden matkojen päässä yliopistosta/keskustasta. Eli jos haluaa säästää asumiskustannuksissa, niin voi hyvin miettiä asuntoa vähän kauempaa esim. 4-5km päästä yliopistosta ja silti kouluun pääsee hyvin pyörällä tai bussilla. 
  • Kaupungin eri alueet ovat erilaisia hyvällä tavalla. Joka alueella on omat plussansa eli minne tahansa muuttaakin, niin mikään alue ei ole huono. Plussana voi olla hyvät kulkuyhteydet, hyvät ulkoilumaastot tai sijainti koulun lähellä. Toki Kuopiossakin on kauempana olevia asuinalueita, mutta keskustan ja koulun läheisyydessä on tosi paljon erilaisia alueita, joissa opiskelijoita asuu.
  • Mä itse maksan saunallisesta ja parvekkeellisesta yksiöstä Kuopion satamassa 600e plus vesi, mitä pidän kohtuullisena hintana. Sitä luokkaa ne taitaa satamassa/keskustassa olla. Halvemmallakin tietysti saa saunatonta, parvekkeetonta, pienempää, keskustan ulkopuolelta jne. Syksyllä oli haastavaa löytää mieluista yksiötä, mutta toki se taitaa silloin olla ongelma joka paikassa. Pitää olla kärsivällinen, vaikka tuntuisi ettei hyvää asuntoa löydä millään. Näin jälkikäteen on huomannut, että niitä ihania kämppiä on kyllä paljon vaikka Kuopio vähän pienempi kaupunki onkin.
  • Harrastusmahdollisuuksia on paljon, käytännössä kaikki perus harrastuspaikat löytyy keskustan tuntumasta, maastot hiihtoon ja luonnossa lenkkeilyyn sitten Puijonlaaksosta. Itse lähinnä käyn kuntosalilla tai lenkillä, se onneksi onnistuu missä vain.
  • Sykettä  -korkeakoulun liikuntatoiminta on tosi hyvä juttu, sen kautta pääsee ryhmäliikuntoihin, kuntosalille, höntsäsählyyn/-futikseen yms. tosi helposti vain mobiilisovelluksen kautta ilmoittautumalla. Maksaa vain 66e/lukuvuosi!
3. Millainen yhteishenki koululla, tapahtumissa ja muissa yhteisissä jutuissa?
  • Tosi hyvä yhteishenki. Mä itse en kaikkiin tapahtumiin tai pippaloihin ole mennyt, mutta niihin suurimpiin joo. Niistä oon tykännyt kyllä paljon ja erityisesti oon huomannut sen, ettei ketään jätetä ulkopuolelle. Se, että mä en ole jaksanut kaikissa käydä on vaan mun omaa laiskuuttani, ei sitä etteikö niissä olisi kiva käydä tai mua sinne otettaisi mukaan. Kaikkeen pääsee kyllä mukaan ja hauskaa tulee olemaan. Myös koululle on aina tervetullut olo hyvän yhteishengen vuoksi.
  • On todella paljon erilaisia kerhoja ja harrastusmahdollisuuksia ainejärjestön kautta jos niiden toimintaan haluaa lähteä mukaan. Jokaiselle löytyy ihan varmasti oma paikkansa ja toimintansa ja toki sitä kautta pääsee tutustumaan paljon myös muihin vuosikursseihin!
4. Preklinikka/klinikka jako, milloin preklinikka loppuu ja milloin klinikka alkaa?
  • Preklinikka loppuu kakkosen jälkeen, eli klinikkaa on 3-6 vuodet. Aiemmin mietin, että en tiedä onko aikainen klinikka kiva juttu, koska tykkään niin paljon myös teorian opiskelusta. Nyt kouluun pääsyn jälkeen en malta odottaa klinikkaa. Paljon on asiaa opittavana ennen sitä, mutta on kiva, että klinikka alkaa jo heti kolmosen alussa. Mä oon kuulopuheiden perusteella ymmärtänyt, että muissa kaupungeissa alkaa joko samaan aikaan tai myöhemmin, mutta ei ainakaan aiemmin.
5. Millaista opetus on preklinikassa?
  • Mä oon tykännyt ihan todella paljon meidän opetustavoista. Luennot ei ole lähtökohtaisesti pakollisia, vain pari tähän mennessä on ollut ja ne on ollut sellaisia, että muutenkin olisin mennyt, eli syystäkin pakollisia. Luentojen lisäksi on ryhmäopetuksia ja harkkoja. Ryhmäopetukset on kooltaan huomattavasti suurempia kuin harkat, RO-koot noin 50 henkeä ja HA-koot noin 15 henkeä. 
  • Ryhmäopetuksissa saadaan tehtävät etukäteen tietystä aiheesta, joita sitten pienissä pöytäryhmissä käydään lävitse. Lopuksi pieni testi, jolla voi korottaa omaa kurssin loppuarvosanaa. 
  • Harkat on käytännön harjoituksia, joita on kurssista riippuen enemmän tai vähemmän. Tuki- ja liikuntaelimistön harkoissa esim. avattiin possun polvi ja verenkiertoelimistön kurssilla otettiin toisiltamme EKG, avattiin possun sydän ja harjoiteltiin erilaisilla neuloilla laskimoverinäytteen ottoa perinpohjaisesti. Eli käytännössä on päässyt tekemään heti ykköseltä asti paljon enemmän kuin kuvittelin! 
  • Kaikki on järjestetty tosi hyvin ja kokonaisuus on selkeä. Kaikkeen paneudutaan huolellisesti ja tuntuu, että opettajat tietää tasan tarkkaan mitä tekevät. Muutenkin opettajat on ihania ja aidosti haluaa auttaa. On tullut tunne, että opettajat on ”samalla tasolla” oppilaiden kanssa ja asioista keskustellaan yhdessä pohtien, ei mitenkään opettaja auktoriteettiaan liikaa käyttäen. Koska klinikan opetuksesta en tiedä, niin siitä voi lukea lisää esimerkiksi Kiaran instagramista muiden vastausten perusteella kun hän niitä julkaisee😊
24 IMG_9906m
6. Onko PBL vai ei? Millä tavoilla opiskellaan?
  • Vähän kerroinkin jo opiskelutavoista edellisessä kysymyksessä, mutta tosiaan Kuopiossa ei ole PBL:ää (problem based learning). Mä oon tykännyt tästä systeemistä todella paljon. Meillä kuitenkin ryhmäopetuksissa paneudutaan erilaisiin kliinisiin tapauksiin paljon, eli niitäkin pääsee pohtimaan. Ensin opettelee itse asian, sen jälkeen tekee RO-tehtävät, joissa pääsee soveltamaan opittua tietoa käytännössä erilaisten potilastapausten kanssa ja sitten vielä keskustelee omista vastauksistaan ja näkemyksistään muiden kanssa. Kaikissa ryhmäopetuksissa potilastapauksia ei ole, mutta aina kun aihe liippaa käytäntöä läheltä niin silloin on.
  • Muutenkin oon tykännyt todella paljon ryhmäopetuksista, koska niissä oppii aina paljon uutta ja saa varmuutta omasta osaamisesta sekä varmuuden siitä, että opiskelee oikeita asioita. RO-tehtävät antaa tosi hyvän suunnan tärkeimmille kurssin asioille. Lisäksi ryhmäopetuksissa pöytäryhmät vaihtelee joka kerralla, eli pääsee tutustumaan tosi paljon uusiin ihmisiin.
  • Ryhmäopetuksia on noin kerran viikossa, harkkojen lukumäärä vaihtelee kurssin mukaan noin 2-7 harkan välillä per kurssi ainakin tähän mennessä. Luentoja on vähän enemmän, pari kertaa viikossa. Näiden lisäksi sitten tottakai omatoimista opiskelua, juurikin mm. RO-tehtävien tekemistä, uuden aiheen opiskelua, kertailua jne.
7. Opiskelijakampus, asuuko opiskelijat lähellä/kaukana ja miten kouluun kuljetaan?
  • Tästäkin mainitsin vähän jo aiemmin, mutta itse kuljen kouluun talvisin kävellen (n. 3km) ja kun pyöräily onnistuu niin pyörällä. Tuo ei ole yhtään liian pitkä matka mun mielestä vaan pieni ulkoilu aamuin ja iltapäivisin tekee pelkästään hyvää. Bussikin menee ihan oven edestä yliopistolle pari kertaa tunnissa sekä keskustasta, n. 400 metrin päästä jatkuvasti. Bussia oon muutaman kerran käyttänyt kaatosateessa tai kipeänä ollessa. Muutenkin mun mielestä julkinen liikenne on hyvää ja se on huomioitu opiskelijaystävälliseksi. Vuoroja on esim. lisätty aamulle ennen klo. kahdeksaa. 
  • Musta tuntuu, että opiskelijoita asuu tosi hajautetusti ympäri Kuopiota. Varmasti 6 vuoden aikana monet valuu kohti yliopistoa ja keskussairaalaa, mutta montaakaan huonoa asuinaluetta ei ole. Kuten aiemmin sanoin, kaikissa on omat hyvät puolensa. 
  • Pyörällä kulkee suurin osa kouluun myös talvisin, bussilla ja kävellen sitten suurin osa lopuista. Omilla autoillaan kouluun tulee mun ymmärtääkseni tosi harva.
8. Millaiset opetustilat? Onko kaikki lähekkäin?
  • Opetustilat on tosi hyvät ja viihtyisät. Meillä on omat itseopiskelutilat jonne pääsee myös yliopiston ollessa suljettuna omalla kulkulätkällä, joka on super hyvä juttu ja oon sitä paljon hyödyntänytkin.
  • Kampukset on tosi lähellä toisiaan ja myös KYS on ihan vieressä. Ei todellakaan pitkiä välimatkoja opetustilojen välillä. 
  • Luentosaleja on paljon erilaisia ja nimenomaan tuo oma itseopiskelutila on suuri plussa. Siellä on käytössä anatomisia malleja, paljon kirjoja sekä monia luokkia ja hiljainen tila, joista voi valita itselleen sopivan missä haluaa opiskella.
4BBDEF86-34E2-43A4-B96A-9955F13B9A81
9. Miten olen viihtynyt?
  • Oon viihtynyt ihan super hyvin ja harmittaakin, että nyt tämä fuksivuosi saattoi olla tässä. Tunsin heti olevani kotona kun Kuopioon muutin niin kaupungin kuin koulunkin osalta. Koulu on mun mielestä ihana paikka olla sekä kaupunkina Kuopio on mulle just hyvä. En todellakaan vaihtaisi muualle. Oppilaita tulee Kuopioon ympäri Suomen ja oman kaveriporukkansa löytää aivan satavarmasti. Mitään aiemmin kuulemaa ylimielisyyttä tai muuta en ole nähnyt sitten yhtään, vaan mun mielestä Kuopiossa on ihanan maanläheinen ja rento yhteishenki. Siellä on hyvä olla😊
Toivottavasti tästä postauksesta oli edes jollekin hyötyä ja sai vähän kuvaa siitä, millainen kaupunki Kuopio olisi opiskella!

Rentouttavaa loppuviikkoa jokaiselle💛

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti